niedziela, 18 września 2016

Pasta z pieczonej ryby, papryki i suszonych pomidorów


Składniki:

  • 250 g fileta z flądry lub dorsza
  • 2 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy + do spryskania ryby
  • sól, pieprz
  • czarne oliwki
  • kilka listków bazylii

Filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypać solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Na papierze do pieczenia wyłożyć filet, spryskać oliwą i piec 15 minut. Wyjąc z piekarnika, całkowicie ostudzić.

Papryki pozbawić gniazd nasiennych i razem z czosnkiem w łupince upiec w piekarniku w 220 stopniach przez 30 min. Jeszcze gorące zawinąć w folie aluminiową i po kilkunastu minutach odwinąć, zdjąć skórkę z papryki oraz czosnku. Ostudzić.

W miseczce zblenderowac paprykę, czosnek, suszone pomidory, bazylię, 1 łyżkę oliwy. Doprawić. Rybę podzielić na mniejsze kawałki i dodać do pasty.
Pastę rybną można podawać z czarnymi oliwkami oraz bazylią. Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Lidla "Ryby są super"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...