piątek, 29 maja 2015

Marchewka z ciecierzycą po marokańsku


Wegetariański obiad, z aromatycznymi przyprawami w marokańskim stylu. Młoda marchewka duszona w sosie pomidorowym, z dodatkiem ciecierzycy i kuskusu. Całość dopełnia świeża mięta oraz kolendra.

Składniki na 3 porcje:
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, mielonej kolendry, kminu, imbiru; 1/3 łyżeczki chilli
  • 1 puszka pomidorów
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • kilka sztuk młodej marchewki z kawałkiem naci, oskrobane
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 400 g cieciorki w puszce
  • 150 g kuskusu, ugotowanego
  • świeża kolendra i mięta

Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę pokrojoną w plasterki, smażyć przez 2 minuty. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i przyprawy. Smażyć przez kilka sekund, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać marchewki. Wymieszać, aby pokryły się przyprawami. Dodać pomidory i bulion. Dusić przez 20 minut. Na 3 minuty przed końcem dodać cieciorkę. W razie potrzeby danie doprawić solą. Zdjąć z gazu, dodać miętę i kolendrę. Podawać z kuskusem.

2 komentarze:

  1. uwielbiam takie potrawy - proste, smaczne, szybkie i sycące, a do tego jeszcze zdrowe- czego chcieć więcej?... nic, tylko zajadać! :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...