poniedziałek, 17 listopada 2014

Kasza gryczana z warzywami i jajkiem sadzonym


Danie z jednego garnka, czytaj jednej patelni :) Jeżeli pozostała Wam ugotowana kasza gryczana, to ten przepis jest idealny. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby ugotować kaszę gryczaną specjalnie do tego dania ;) Kaszy w tym daniu towarzyszą papryka, szpinak i jajko sadzone. W sam raz na lekki obiad lub kolację. Gorąco polecam!


Składniki na 2 porcje:
przepis z bloga Chlebem i solą
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 1 czerwona papryka
  • 2 jajka
  • duża garść szpinaku
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • szczypta chilli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • olej

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać paprykę. Smażyć kilka minut, aż papryka trochę zmięknie. Dodać szpinak. Gdy zwiędnie, dodać ugotowaną kaszę gryczaną. Smażyć przez 2-3 minuty. Doprawić solą, pieprze, chilli, lubczykiem, gałką muszkatołową. Całość odsunąć na bok patelni i wbić jajka. Smażyć, aż się zetną. Posypać jajka solą i pieprzem. Gotowe! 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...