środa, 5 listopada 2014

Jaglanka na mleczku kokosowym z żurawiną


W sklepach i warzywniakach pojawiła się już świeża żurawina. Proponuje przygotować z niej pyszną alternatywę dla owsianki, jaką jest jaglanka. Kasza jaglana gotowana na mleczku kokosowym z dodatkiem musu żurawinowego. Żeby zmniejszyć kaloryczność tego śniadania zamiast białego cukru użyłam ksylitolu, czyli cukru brzozowego. Warto w sezonie jesiennym spożywać żurawinę, gdyż pomoże walczyć z chorobami a także otyłością, gdyż jest niskokaloryczna a dodatkowo zawiera dużo błonnika.


Składniki na 1-2 porcje:
na podstawie przepisu z Kwestii Smaku
  • 165 ml mleczka kokosowego
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżka ksylitolu lub 2 łyżki cukru
  • 50 g kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną opłukać. Włożyć do rondelka zalać mlekiem oraz połową mleczka kokosowego, dodać ksylitol. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 18 minut. Dolać resztę mleczka kokosowego. Wymieszać.


Sos żurawinowy:
  • 50 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
  • 4 łyżki soku żurawinowego lub malinowego 
  • 1/2 łyżki ksylitolu lub 1 łyżka cukru

Żurawinę wraz z cukrem przełożyć do rondelka. Po zagotowaniu trzymać na gazie jeszcze 2 minuty. Dodać sok i dalej gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia.

Kaszę jaglaną przełożyć do miseczek. Na wierzch położyć żurawinę wraz z sokiem. Smacznego!


10 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...