sobota, 29 listopada 2014

Cranachan


Cranachan to tradycyjny szkocki deser składający się z warstw słodkiej śmietany, płatków owsianych i owoców (w tradycyjnej wersji są to maliny). Deser wzbogacony jest o miód i whisky.

Składniki na 2 porcje:
  • 200 g śmietany 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 granat
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 kostka czekolady
  • 1-2 łyżki whisky ( w zależności od preferencji smakowych)
  • 1 łyżka miodu

Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać miód i whiskey. Z granatu wydobyć ziarenka. Czekoladę zatrzeć na tarce.
W pucharku lub szklance układać warstwowo śmietanę, płatki owsiane i ziarenka granatu. Wierzch posypać wiórkami czekolady.


Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie

10 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...