piątek, 22 sierpnia 2014

Brzoskwinie w syropie herbacianym


Przedstawiam Wam dzisiaj mój debiut w przygotowywaniu przetworów :) Brzoskwinie w syropie z dodatkiem herbaty Earl Grey. Będą świetnym dodatkiem do owsianki, jogurtu, ciasta, lodów. Można też je zjeść prosto ze słoika :)


Składniki na 6 słoików o pojemności 0,5l:
  • 3,5 kg brzoskwiń
  • 4 torebki herbaty Earl Grey
  • 500 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

1. Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w szóstki. Skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem i zostawić na 30 minut.
2. Przełożyć do garnka posypać herbatą z jednej torebki. Wymieszać. 3 pozostałe torebki położyć na wierzchu. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut, często mieszając. Wyjąć torebki z herbatą, całość przelać do wyparzonych słoików*, zakręcić i poddać pasteryzacji**.

* Wyparzanie słoików - Słoiki i nakrętki umyć pod gorącą wodą, włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 10 minut.
** Pasteryzacja - napełnione słoiki włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
 

Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...