czwartek, 29 maja 2014

Sałatka z quinoa, pomidorami i kukurydzą


Wegetariańska, wegańska, bezglutenowa sałatka z komosą ryżową, pomidorami, białą fasolą, kukurydzą i bazylią. 

Składniki:
  • 1 szklanka suchej quinoa
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki fasoli białej
  • 1/2 cebuli
  • 2 pomidory lub około 8 szt pomidorków koktajlowych
  • garść liści bazylii
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1/4 octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz do smaku

1. Ouinoa opłukać, zalać 1,5 szklanki wody, dodać szczyptę soli i 1 łyżeczkę oliwy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut, aż wchłonie całą wodę. 
2. W tym czasie odsączyć kukurydzę i białą fasolę. Pomidory pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Bazylię porwać. 
3. Przygotować winegret. W miseczce wymieszać oliwę z octem balsamicznym, dodać musztardę. Doprawić solą i pieprzem.
4. Do miski włożyć ugotowaną quinoa, dodać kukurydzę, pomidory, cebulę, białą fasolę. Polać winegretem. Dokładnie wymieszać. Posypać bazylią. W razie potrzeby doprawić.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...