wtorek, 11 marca 2014

Ryż z czerwoną fasolą i selerem naciowym


Składniki na 2-3 porcje:
  • 100 g białego ryżu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/4 łyżeczki papryki chilli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • natka pietruszki
  • 1,5 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Seler naciowy, cebulę, czosnek posiekać. Czerwoną fasolę odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i seler naciowy i smażyć 5 minut. Dodać czosnek i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać fasolę czerwoną i puszkę pomidorów. Zalać bulionem, dodać wszystkie przyprawy. Dusić na małym ogniu przez 20 minut. Posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...