sobota, 4 stycznia 2014

Ratatouille na zielono


Ratatouille bądź bardziej swojsko ratatuj to potrawa wegetariańska wywodząca się z kuchni francuskiej. Tradycyjnie zawiera cukinię, bakłażany, paprykę. Ja dzisiaj proponuje wersję z warzywami w kolorze zielonym.


Składniki:
  • 1 mała cukinia (120g)
  • 70 g groszku zielonego (u mnie mrożony)
  • 100 g fasolki szparagowej (u mnie mrożony)
  • 100 g brokuła (u mnie mrożony)
  • 1 cebula dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • garść orzeszków pinii
  • suszony tymianek
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 



Groszek gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzić. Fasolkę i brokuły gotować przez 5 minut. Odcedzić. Cebulę i czosnek posiekać. Cukinię pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cukinię, groszek i cebulę i smażyć przez 5 minut. Dodać fasolkę, czosnek i brokuły i smażyć kolejne 3 minuty. Doprawiać do smaku ziołami oraz solą i pieprzem. Podawać na ciepło z orzeszkami pinii.

1 komentarz:

  1. zapraszam serdecznie do akcji tecza smaków 3 - kaegoria zielona czeka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...