piątek, 27 września 2013

Schab z pietruszką i pesto z rukoli


Dzisiejszą inspirację na obiad znalazłam w magazynie Kuchnia. Podczas pieczenia schabu dodałam na drugi ruszt ziemniaczki i obiad gotowy.

Składniki:
  • 500 g schabu
  • 6 pietruszek
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
Pesto:
  • garść rukoli
  • garść mięty
  • 1 łyżeczka oliwy (lub więcej jeżeli będzie za gęste)
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Schab pokroić na plastry, posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, obsmażyć schab po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pietruszkę obrać, przekroić na pół wzdłuż i podsmażyć na tej samej patelni co mięso, dodać tylko pozostałą łyżkę oliwy. Podsmażoną pietruszkę przełożyć do mięsa. Cytrynę przekroić na pół i skropić sokiem mięso z pietruszka, doprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Piec przez 30 minut, po tym czasie przewrócić schab na druga stronę i podpiec jeszcze 10 minut.
Ja na drugim poziomie jednocześnie z mięsem piekłam ziemniaczki. Pokroiłam je na kawałki, obtoczyłam w oliwie wymieszanej z solą, pieprzem, słodką  papryką i mielonym czosnkiem.

Pesto:
Wszystkie składniki zmiksować. I nałożyć na gotowe mięso.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...