środa, 7 sierpnia 2013

Tartaletki z kurkami


Składniki:
na 5 szt tartaletek o średnicy 11 cm:

Ciasto kruche:
  • 60 g zimnego masła
  • 120 g mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
Farsz z kurek:
  • 300 g kurek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki masła
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Masło pokroić w kostkę i wymieszać z mąką i szczyptą soli, aż powstaną grudki. Dodać wodę i uformować kule z ciasta. Obwinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 h.

Kurki umyć, większe pokroić. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Na rozpuszczonym maśle zeszklić cebulę około 3 minuty, dodać czosnek, następnie rozmaryn i kurki, oprószyć solą i pieprzem. Dusić, aż kurki puszczą sok i zmiękną, u mnie trwało to około 10 minut. Wyjąć rozmaryn i odłożyć.
W miseczce połączyć jajko ze śmietaną i posiekanym koperkiem.

Schłodzone ciasto rozwałkować, podzielić na części i wypełnić tartaletki (posmarowane wcześniej masłem). Ponakłuwac spod i włożyć do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 minut. Wyjąc, napełnić farszem z kurek, na wierzch wylać sos śmietanowy. Piec kolejne 15 minut.

Smacznego!

Przepis z modyfikowany ze strony Crust&Dust


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...