środa, 28 sierpnia 2013

Czekoladowe naleśniki orkiszowe z truskawkami


Dzisiaj propozycja zdrowych naleśników, bo z mąki orkiszowej. Sam orkisz ma duże właściwości zdrowotne: ułatwia trawienie, wzmacnia odporność, ma dobry wpływ na krew, spowalnia procesy starzenia, pomaga przy zmęczeniu i spadku energii, pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. 
Naleśniki te są bardziej wytrawne w smaku, niż te ze zwykłej mąki pszennej. Nie każdemu więc mogą przypaść do gustu.


Składniki na 5 małych naleśników:
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • cukier wg uznania
Nadzienie:
  • 1 opakowanie serka naturalnego lub serka homogenizowanego
  • 150-200 g truskawek (część pokrojona na kawałki, część zmiksowana na mus)
  • cukier wg uznania
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z mlekiem, olejem, cukrem i solą. Białka ubić na pianę, dodać do masy naleśnikowej. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do masy. Zmiksować.
Naleśniki smażyć na lekko natłuszczonej patelni.
Serek wymieszać z cukrem.
Upieczone naleśniki posmarować serkiem, ułożyć kawałki truskawek. Zwinąć. Postępować tak z resztą naleśników. Podawać z musem truskawkowym.

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Śliczne i pięknie podane :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo naleśniki! cudnie wyglądają, a pewnie jeszcze lepiej smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dorota Zawadzka31 stycznia 2019 17:58

    Te naleśniki wyglądają nieziemsko. Już na sam widok cieknie ślinka i jestem pewna, że również świetnie smakują. Narobiłam sobie smaku i zaraz coś zrobię z https://basiazsercem.pl aby mieć jakiś pyszny deser na jutrzejszy dzień. W końcu naleśniki to nie jest aż tak dużo pracy przy nich.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne naleśniki, dzisiaj zrobiłam. Dzieci zjadły na słodko a my z mężem z nadzieniem warzywnym. Miałam małe wątpliwości, czy nie będą się rozlatywały w trakcie smażenia, ale usmażyły się bardzo ładnie i bezproblemowo :-) Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...